Tenderi i GPS-ve: pranimi teknik premtohet për 10 ditë

Prishtinë 23 shtator 2011. Lëvizja FOL ka mbajtur sot debatin e radhës për prokurim, ku temë e debatit të sotëm ka qenë “Procesi i prokurimit në Ministrinë e Administratës Publike ” Tenderi: Sistemi i menaxhimit të shpenzimeve të automjeteve” apo i njohur si tenderi i GPS-ve. Ky tender kishte marrë vëmendjen e medieve dhe shume institucioneve, duke përfshirë edhe hetimet nga Agjencioni Kundër Korrupsion, përfaqësuesit e të cilit nuk ishin të pranishëm në debat.

Hulumtuesi i Politikave në Lëvizjen FOL, Armend Mazreku, pohoi se “qëllimi i këtij debati është të qartësojë lëmshin e krijuar me rastin e dhënies së tenderit të GPS-ve, në mënyrë që të fitohet një pasqyrë më objektive mbi qëndrimet e ndryshme që institucionet e përfshira kanë mbajtur në këtë proces prokurimi”.

Drejtori i departamentit të prokurimit në Ministrinë e Administratës Publike, Arton Berisha, tha “kjo ministri pasi ka bërë vlerësimin e ofertave për tenderin e GPS-ave, ka marr një ankesë nga Agjensioni Kundër Korrupsion, i cili është ankuar se kompania PBC Kosova i ka dokumentet e falsifikuara, dhe ne si drejtorat i prokurimit e kemi anuluar këtë tender, dhe më pas kemi marrë kritikë nga Ministria jonë për anulimin e këtij tenderi, pasi që vendimet e Agjensionit Kundër Korrupsion janë vetëm këshilluese dhe nuk duhet të merren si të prera. Më pas ne e kemi kthyer tenderin në rivlerësim dhe tenderi është fituar nga kompania PBC Kosova”.

Ndërsa eksperti i Organit Shqyrtues të Prokurimit Publik, Besim Mulaj, i cili kishte hetuar lëndën në bazë të ankesës së kompanisë “Logistics Plus”, duke arsyetuar mendimin e tij dhe të panelit vlerësues të OSHP-së tregoi edhe komunikimin zyrtar që e kishte bërë me Kompanitë prodhuese për të verifikuar licencat që kishte kompania PBC. Më tutje ai ka pohuar se “Agjencioni Kundër Korrupsion i ka dërguar një letër ku akuzon kompaninë PBC Kosova se ka bërë falsifikim të dokumenteve dhe më vonë dërgon një shkresë zyrtare ku thekson se nuk bënë akuzë ndaj askujt, kjo është absurde për mendimin tonë”, u shprehë z.Mulaj.

Në anën tjetër, drejtori i kompanisë PBC Kosova, Gazmend Selmani, tha “në momentin kur janë hapur ofertat, dhe ne kemi qenë potencial për të fituar këtë tender, kompania konkurrente na ka kërkuar që ne të tërhiqemi nga ky tender. Nuk dua të supozoj se AKK është ndikuar nga ankuesi por ka një ndërlidhje të kësaj kompanie me shkresën e Agjensionit Kundër Korrupsion”. Z.Selmani në këtë debat prezantoi dokumente të ndryshme duke treguar se nuk ka asgje të falsifikuar në këtë tender. Më tutje, ai pohoi se pajisjen që e ka ofruar ka qenë më e avancuar se që është kërkuar në tender.

Një pretendim të tillë e ka konfirmuar edhe Zyrtari i Prokurimit i MAP, z. Berisha Tenderi i GPS-ve është dhënë në vitin 2010 dhe ende është në fazën e implementimit. Pjesa më e madhe e veturave zyrtare tashmë janë pajisur me GPS dhe është në përfundim e sipër qendra e kontrollit, e cila jep mundësi kontrolli vizual dhe në kohë reale për lokacionin e veturave zyrtare dhe sasinë e mbushjes me karburant. Z.Selmani nga PBC Kosova, i cili tha se brenda 10 dite mund të bëhet edhe pranimi teknik i përmbushjes së kontratës.