Mbahet turneu i debatit “Mitrovica Open 2011”

Mitrovicë, 8″9 tetor 2011 – Lëvizja FOL së bashku me organizatën CBM nga Mitrovica dhe në bashkëpunim me organizatat: Iniciativa për Progres (INPO)-Ferizaj, Qendra Rinore-Malishevë dhe Qendra Rinore-Suharekë, kanë mbajtur me 8-9 tetor 2011, Turneun Kombëtar të debatit në formatin “Karl Popper” – “Mitrovica Open 2011” në temën “Debat mbi të miturit”. Formati i debatit “Karl Popper”, synon të prekë dhe trajtojë elementët thelbësorë të një çështjeje kontradiktore. Ai thekson mbi të gjitha zhvillimin e të menduarit kritik, tolerancës dhe vlerësimit të pikëpamjeve të ndryshme. Ky format është i zhvilluar në shkolla të mesme.

Lëvizja FOL me mbështetjen e Fondacionit SOROS/KFOS që nga janarit i vitit 2010 kanë punuar me organizatat partnere INPO, SiV dhe YIHR për të krijuar klubet e debatit të qytetit si dhe për të trajnuar anëtarët e klubit në formatin e debatit Karl Popper. Ndërkaq që nga janari i këtij viti ky program është zgjeruar edhe në tri komuna të reja, në Mitrovicë, Malishevë dhe Suharekë.

Aktualisht në Kosovë kemi 6 klube të debatit në 6 komunat përkatëse, ku numri i debaterëve që vijnë nga shkollat e mesme të qytetit po rritet vazhdimisht. Ndërkaq, në klubin e debatit të qytetit të Ferizajt tashmë janë formuar edhe ekipe me debaterët të komunitetit RAE.

Gjatë ditës së shtunë me 08 tetor, për gjatë tre raundeve të debatit janë ballafaquar 16 skuadra nga 4 komuna të Kosovës: Ferizaj, Mitrovicë, Malishevë dhe Suharekë. Ndërkaq, çerekfinale, gjysmëfinalja dhe finalja e debatit janë mbajt të dielën. Në gjysmëfinale kanë arritur katër ekipe të cilat kanë grumbulluar më shumë pikë në bazë të numrit fitoreve dhe pikëve që kanë grumbulluar folësit e ekipeve. Gjysmëfinalistë të këtij debati ishin: Amazonat nga Ferizaj, Epigonet nga Malisheva, The MM Group dhe Wei8 nga Mitrovica. Në finale arritën klubi Epigonët nga Malisheva dhe Amazonat nga Ferizaj.

Gjyqtarë të këtij turneu ishin ish-debaterë të cilët më parë kanë marrë pjesë në debate të formatit “Karl Popper”. Ekipi i gjyqtarëve të cilët e gjykuan finalen e këtij turneu, shpallën fitues të këtij turneu skuadrën Epigonët nga Malisheva.

Katër rezolutat për të u cilat debatua në këtë turne ishin tema rreth të miturve, ku dy nga këto rezoluta ishin me kohë të limituar përgatitjeje ndërkaq për dy rezolutat tjera debaterët kanë pasur mundësi të përgatiten më herët.

Rezoluta e parë ishte: “Në disa raste të miturit duhet të gjykohen si të rritur”;
Rezoluta e dytë ishte: “Femrat nën 18 duhet të kenë leje të prindit për të abortuar”;
Rezoluta e tretë ishte: “Edukata fetare duhet të jetë lëndë shkollore”;
Rezoluta e katërt ishte “Nëse gjykohet një i mitur duhet të ketë një të mitur tjetër në juri”.

Turneu gjatë dy ditëve është mbajtur në gjimnazin “Frank Bradhi”, ndërsa finalja është mbajtur në Qendrën e Kulturës në Mitrovicë.

Ky është turneu i tretë që organizohet në njërën nga komunat përkatëse përderisa janë organizuar edhe dy turne tjera në komunat Ferizaj dhe Pejë gjithashtu janë organizuar edhe dy turne kombëtare.

Programi i debatit mbështet nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri të Hapur.