Matësi i së vërtetës: Deklaratat e pamatura të politikanëve

Deklarata: “Askush nuk më ka urdhëruar të tërhiqem. Ky qëndrim imi vlen vetëm deri më 1 nëntor, deri në kohën kur presim që grupet punuese të definojnë marrëveshjet e arritura”

Autori: Brajm Rexhepi ” Ministër i Brendshëm
Data: 13 korrik 2011
Vlerësimi: E PAVËRTETË

Arsyetimi: Jo vetëm në veri, por në të gjithë territorin e Kosovës qytetarët serbë vazhdojnë ta sfidojnë shtetin e Kosovës. Vetëm pak kilometra nga Prishtina qarkullojnë lirshëm veturat me tabela me iniciale të qyteteve të Kosovës e të lëshuara në Serbi. Ministri i Brendshëm, Bajram Rexhepi, i cili kishte paralajmëruar konfiskimin e këtyre targave pas 1 nëntorit, e ka bërë edhe një tolerim për serbët, duke u dhënë edhe një afat së paku deri më 31 dhjetor. Shtyrje nga njëri afat në tjetrin në pamundësi për t”i përmbushur premtimet.

“”

Deklarata: “”Me ketë do të marre fund edhe vendimi i 20 korrikut për ndalimin e importeve nga Serbia. Njohja e vulave doganore është fillim i njohjes së Kosovës nga Serbia. Me 16 shtator në vendkalimet kufitare me Serbinë në veri do të filloje funksionimi i doganave të Kosovës”.

Autori: Hashim Thaçi ” Kryeministër
Data: 7 Shtator 2011
Vlerësimi: E PAVËRTETË

Arsyetimi: Doganat e Kosovës në kufijtë me Serbinë janë të padobishme dhe nuk funksionojë, ashtu siç paralajmëroi kryeministri Thaçi. Edhe pse nuk shihet publikisht, aty mund të shkojnë çdo ditë doganierë kosovarë që nuk kanë asnjë punë për të bërë, pasi që dy muaj nga ky premtim kufijtë me Serbinë vazhdojnë të mbesin të mbyllur në veri. Vetëm ën pikat e tjera doganore tregtia zhvillohet, edhe pse në disproporcion të madh dhe në dobi të Serisë.

“”

Deklarata: “Pas aksionit të 25 korrikut, Kosova ka marrë nën kontroll edhe 30 % të territorit që praktikisht nuk e kishim më parë”

Autori: Adem Grabovci- Shef i Grupit Parlamentar të PDK-së
Data: 25 korrik 2011
Vlerësimi: E PAVËRTETË

Arsyetimi: Prishtina vazhdon të mos ketë kontroll efektiv në veri, dhe aq më pak të krejt territorit që përfshin 30 % e veriut të Mitrovicës, si dhe Zubin Potokun, Leposaviqin e Zvecanin. Deklarata e shefit të grupit parlamentar të PDK-së, Grabovci është krejtësisht e pavërtetë sepse nuk ka asnjë prani të institucioneve të Republikës së Kosovës në komunat që kontrollohen nga strukturat paralele ilegale serbe. Kjo është një tjetër deklaratë e pavërtetë në tentim për të mashtruar qytetarët e Kosovës.

“”

Deklarata: “Marrëveshjet fillojnë të zbatohen nga 1 nëntori i këtij viti. Nga kjo datë do të zbatohet ligji në gjithë territorin e Kosovës dhe do të eliminohen strukturat paralele, kurse qytetarët do të lëvizin lirshëm. Marërveshja për njohjen e vulave doganore ka një rëndësi shumë të madhe si në planin politik, ekonomik dhe në planin e bashkëpunimit rajonal. Me këtë marrëveshje praktikisht ka ndodhur njohja reciproke në mes të Republikës së Kosovës dhe asaj të Serbisë në fushën e doganave”

Autori: Edita Tahiri
Data: 3 korrik 2011
Vlerësimi: E PAVËRTETË

Arsyetimi: Strukturat paralele në Kosovë janë më të fuqishme se ndonjëherë, dhe po bëjnë të fortin e po kontrollojnë veriun e vendit. Premtimi në korrik i zv/kryeministres Tahiri dukej më shumë dëshirë sesa mundësi reale, siç po e vërteton gjendja në terren. Lëvizje të lirë nuk ka një pjesë të mirë të territori, dhe gjendja jo që është përmirësuar, por është vështirësuar prej kohës së premtimit të zv/kryeministres Tahiri. Nga njohja e vulave doganore pa logo të Republikës së Kosovës, më së shumti ka përfituar Serbia.

“”

Deklarata: “Nëse kjo parti e merr qeverisjen pas zgjedhjeve të 12 dhjetorit, Kosova në shtator të vitit të ardhshëm do të jetë anëtare e Organizatës së Kombeve të Bashkuara OKB””.

Autori: Behgjet Pacolli
Data: 25 Nëntor 2010
Vlerësimi: E PAVËRTETË

Arsyetimi: Ky ka qenë premtimi më skandaloz parazgjedhor. Pacolli premtonte për 1 vit anëtarësim të Kosovës në OKB-së me partinë e tij në pushtet. AKR hyri në qeveri si partneri i vogël i koalicionit, kurse Pacolli një kohë ishte President e më shumë zv/kryeministër, e megjithatë Kosovës i mungojnë edhe mbi 20 njohje vetëm për të provuar anëtarësimin në organizatën botërore. Konkurrenca e brendshme për njohjet shpesh ka rezultuar kundër-produktive.